Какво е Кломифен цитрат (Clomifene Citrate)

Кломифен цитрат, Clomiphene Citrate - Clomifene със срещани търговски имена като Serpafar, има няколко функции.

Ефикасен антиестроген - подобрява възстановяването на собственото производството на тестостерон по време и след Стероидни цикли от SH | Спортни храни при мъже.

Оригинален Кломифен цитрат от Гърция, Clomifene Citrate - Anfarm Hellas - SH | Спортни храни Оригинален Кломифен цитрат от Гърция, Clomifene Citrate - Anfarm Hellas - SH | Спортни храни

Повечето културисти страдат от “ароматизиране” със стероиди заради повишено ниво на естроген. Това заедно с ниско ниво на тестостерон увеличава опасност от гинекомастия. Приемът на Кломифен цитрат (Serpafar) е препоръчителен против гинекомастия и други отрицателни действия на анаболите. С подобни свойства на протектора Провирон, но с по-ефикасни линии (Серпафар е по-нова технология, с по-добри действия). С почти никаква разлика между двата продукта, Serpafar е по-качествения за предпазване и потушаване на гинекомастия.

  • Clomifene (INN - Международно непатентовано име)
  • Clomiphene (USAN - прието наименование в САЩ)

Това е търговска марка, като Кломид, Андроксал, Омфин и др. Представлява селективен модулатор на естрогенните рецептори, който е едно от най-предписваните лекарства за предизвикване на овулация. Този синтетичен хормон се предлага под формата на таблетки с бял до бледо жълт цвят. Използва се за лечение на ановулация (при симптоми на увреждане или заболяване на яйчниците) и за спортни цели като протектор и при лекуване на мъжки хипогонадизъм. Кломифен цитрат е ефективен при лечение на вторични мъжки хипогонадизъм в много случаи. Това е доказано в много случаи и е много по-предпочитан от тестостероновата терапия. За разлика от традиционната тестостеронова терапия, при кломифен няма риск от свиване на тестисите, дори би могъл да подобри плодовитостта.

По време на цикъла ли се пие Кломифена

В Стероидни цикли от SH | Спортни храни с анаболни стероиди протектора андроген Провирон, Proviron (Местеролон/Mesterolon) се приема по една таблетка разделена на два приема ( половин сутрин и половин вечер), като се започва след десетия ден от началото на цикъла докрая. След двадесетия - дозата се увеличава на една и половина таблетки до две (50 - 75 мг Местеролон/Proviron). Дозите със Серпафар са същите.

Прием и дозировка на Clomiphene Citrate

  • Профилактично - половин таблетка на ден Серпафар (Clomifene Citrate), Кломифен цитрат - ако цикъла е с три или повече андрогенни анаболни препарати. Приема присъства от първия до последния ден във времето на стероидния цикъл.
  • Превантивно - една таблетка/ден (разделена на две - половин сутрин и половин вечер) - ако атлета има генетическо предразположение към гинекомастия или се наблюдават подобни симптоми - със или без употреба на анаболни стероиди - тази доза е за предотвратяване на гинекомастия и други странични ефекти от анаболни препарати или впоследствие на други причини. Приема е от първия до последния ден в цикъл с анаболни стероиди или до 50 дни без анаболни андрогенни медикаменти.

При мъже приемът на кломифен цитрат подобрява и засилва връзката и дейноста между хипоталамуса, хипофизата и тестисите. Стимулира хипофизата да отделя повече гонадотропин (Pregnyl), вследствие на което се получава по-бързо и силно отделяне на фоликостимулиращ и лутеинизиращ хормон - по този начин се увеличава и производство на тестостерон. Ефектът е очевидно от полза, особено в края на цикъла, когато нивото на произведения от тялото тестостерон е под нормалното. В повечето случаи Кломифенът може да го нормализира (както и сперматогенезата) в рамките на 10-14 дни.

Кога е необходимо да се приема Clomifene Citrat

Серпафар (Clomifene Citrate), Кломифен цитрат се приема по две причини - едната е, ако индивида/атлета, който употребява стероди и е на цикъл е генетически предразположен към гинекомастия или ако цикъла е по-тежък и в него присъстват три или повече анаболни стимулатора.

Активация на кликопротеин

От друга, той Сепрафар (Кломифен цитрат) активира естествения биорефлекторен механизъм като по този начин се стимулира отделянето на хормона гликопротеин. Същият стимулира при мъжете работата на тестисите. Този ефект е особено важен за културиста в края на стероиден цикъл, защото продукцията на тестостерон е под средното. Ако не приеме синтетичен Тестостерон в този момент, нивото му ще падне много под средното, и атлетът ще загуби бързо маса и сила. Когато се спре приемът на стероиди, нивото на тестостерон в тялото намалява, а естрогенът продължава да държи нивата които е достигнал по време на употребата на стероиди. Поради това високо ниво на естроген в комбинация с ниското на тестостерон, опасността от гинекомастия е доста висока. С Кломифен цитрат се намалява влиянието на естрогена и в същото време се повишава нивото на тестостерон.

Употреба в спорта

Кломифен се използва от мъже, които употребяват анаболни андрогенни стероиди, в края на Стероидни цикли от SH | Спортни храни за намаляване на физическите ефекти, предизвикани от високите нива на естроген (напр. гинекомастия).

  • Свързва се с естрогенните рецептори, с цел тяхното предотвратяване.
  • Възстановява естественото производство на тестостерон в организма.
  • Включен е в световната антидопингова агенция за незаконни допингови вещества в спорта.

Нежелани реакции

Кломифен може да доведе до множествена овулация, следователно увеличава шансовете за близнаци (10 % при ражданията) и тризнаци. Ако се използва повече от една година без прекъсване може да увеличи риска от рак на яйчниците.

Назад към всички протектори за след и по време на стероиден прием