Хормон на растежа (HGH) - информация за Соматропен хормон

Соматропин (Rastejen hormon), Хормон на растежа (Somatropin) HGH

Соматотропин или наречен още растежен хормон - Хормон на растежа е пептиден хормон. Името му идва от гръцки език сома-тяло и тропи-растеж. Той отговаря за растежа на костите, както и за белтъчната и въглехидратна обмяна в тялото. Той се отделя от предния дял на хипофизата (аденохипофиза).

Ефектът му се изразява в повишаване на обмяната на веществата в клетките и особено на белтъчната синтеза. При отделяне на по-малки количества (хипосекреция) от този хормон растежът на децата изостава. Развиват се джуджета, които са с нормални умствени възможности и със симетрични тела. Хиперфункцията при деца води до заболяването гигантизъм. Индивидите са с много висок ръст (230- 250 cm). Когато увеличението на хормоналната секреция се появи за първи път след приключване на периода на растежа, се развива заболяване, наречено акромегалия. Най-често е вследствие на тумор на хипофизата. Изразява се в задебеляване на късите кости на тялото, нарастване на някои от органите (език, черен дроб) и смущения в зрението.

Ако болестта се прояви в късна възраст когато растежът на костите е приключил, се появява болестта акромегалия. При нея нарастват костите на черепа и крайниците езика също расте и става ненормално голям.

Приложението на растежният хормон в бодибилдърските среди е масово явление през последните 20 години, а отскоро и в България. Публична тайна е, че личности с високи финансови възможности си слагат соматропин, защото няколко единици дневно преобръща процеса на стареене и подмладява кожа, коса с видим ефект още от първите няколко дни.

Човешки хормон на растежа

Заради опасността от наследяване на болести, хуманния човешки хормон на растежа, извлечен от трупове се предлага все по-рядко, като заместителя му е синтетичния вариант на Соматропин, който е по-ефективния и по-добрия метод на употреба при този човешки хормон. Един от най-качествените синтетични аптекарски варианти на соматропин е Pfizer Genotropin.

Инжектиране на Растежен хормон - подкожно (Видео)

Как се слага подкожна инжекция с Растежен хормон - Соматропин

Текущата страница е за информираност относно инжекция с Хормона на растежа, в която може да се прегледа клип или да отворите справка, в която е описано подробно и практически за ефекта и свойството на Соматропина (HGH) - точка по точка. Информация на Спортни храни (SH | Sportnihrani)

Инжекция - подкожно

  • Почистете мястото с алкохолен тампон или памук със спирт и изчакайте десетина секунди.
  • Свалете предпазителя на иглата, с която ще инжектирате растежния хормон.
  • С палеца и показалеца хванете кожата и леко я стиснете.
  • С бързо движение вкарайте иглата до края под прав ъгъл.
  • След като сте вкарали иглата - отпуснете мястото, което сте хванали с палец и показалец.
  • Извадете иглата и поставете тампон с алкохол/памук със спирт на мястото.

Инжекцията с Растежен хормон е процедура, при която е необходима стерилизация (чисти ръце и среда на инжектиране). Практиката на установения ред е най-добре да бъде извършена от медицинска сестра/лекар/опитен човек с практика в конкретната дейност. Но подкожната инжекция може да бъде извършена и от обикновени граждани - следвайки внимателно инструкциите за приложение на Растежен хормон.

Информация и инструкции (с видео) за интрамускулно инжектиране на анаболни стероиди